Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Vin de coacăze negre

Se cantaresc coacazele si apoi se culeg boabele de coacaze de pe ciorchine si se zdrobesc intr-un vas cu o unealta de lemn.
La fiecare kilogram de boabe este nevoie de 2 litri de apa  si 1 kg de zahar.
Se incalzeste apa si se dizolva jumatate din zahar, solutia calduta se amesteca cu boabele zdrobite. Amestecul se pune intr-o damigeana sau un balon de sticla. Vasul se astupa cu un dispozitiv care permite fermentatia fara contact cu aerul (un dop gaurit prin care trece un furtun, capatul furtunului pus intr-un borcan cu apa). In functie de temperatura incaperii, in 1-2 zile porneste fermentatia. Vasul se scutura la 2-3 zile pentru omogenizarea amestecului si stimularea fermentatiei.
Dupa 2 saptamani se scoate cu un furtun o cantitate de zeama suficienta pentru dizolvarea celei de-a doua jumatati din cantitatea de zahar. Se incalzeste usor pentru a usura dizolvarea. Se pune in vasul cu amestecul care fermenteaza. Dupa ce fermentatia s-a oprit vinul e gata.
Vinul se scoate din vas cu un furtun mai gros, altfel se infunda cu boabele zdrobite.
Se poate strecura vinul de pe boabe si apoi stoarce masa de boabe ramasa cu o presa de struguri sau alte mijloace improvizate (cu o sita). Vinul se pune in sticle si dupa decantare se trage de pe drojdia depusa.
Vinul, destul de alcoolizat, este foarte placut la gust si are virtuti terapeutice, se mai numeste si vin tonic.
Contine vitamina C, magneziu, calciu, fier.  Este tonic general si vitaminizant, mareste acuitatea vizuala, este detoxifiant,  trateaza anemia,  reumatismul etc.
R.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.